Wednesday, December 15, 2010

Bila perniagaan mula surut, kabur, jatuh dan longlai

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,Ramai peniaga yang mengeluh bila perniagaan masing-masing mula merudum. Tengah-tengah bulan... customer semua nak berjimat. Masa depan perniagaan kita pun mula la kabur dan blur tanpa ada arah tuju.

Saya ada terima e-mail tentang bagaimana kita ingin mengatasi situasi begini. Katanya, kita hanya buat dua perkara, iaitu STOP dan REWARD


STOP (BERHENTI)

Berhenti di sini bukan bermaksud kita berhenti dari berniaga. Tetapi berhenti daripada bekerja untuk perniagaan. Sebagai contoh, pergilah bercuti ke tempat atau negara lain.

Dengan cara ini, semasa dalam percutian itu, anda secara tidak sedar bahawa perniagaan anda masih bernyawa sepertimana nyawa alam ini. Besarnya alam ini, dan berapa banyaknya rezeki yang melimpah di muka bumi yang besar ini.

Teringat saya kepada Pak Long saya, beliau merupakan seorang perniaga barang kraftangan di Melaka. Semasa saya di alam persekolahan dulu, saya masih teringat ketika perniagaannya agak merudum. Lebih-lebih lagi Lot kedai beliau terpaksa  berpindah ke tempat yang agak tersorok (Ketika itu Dataran Pahlawan di Melaka baru siap dibina).

Dan pada ketika itu, beliau sekeluarga datang ke Kuala Lumpur (KL) secara diam-diam, dan penginap di Hotel (Biasanya Pak Long akan tidur di rumah sedara mara di KL, termasuk rumah saya). Tapi sebaliknya tidur di Hotel, kami sedara mara yang pergi melawat beliau di Hotel tersebut baru lah beliau ceritakan kisah itu.

Jadi, ternyata dengan cara bercuti atau berjalan jauh, kata akan merasa lebih terbuka dan lebih tenang menempuh dugaan berniaga.

REWARD (GANJARAN)

Dalam perniagaan adalah wajib bagi seorang peniaga untuk membuat kiraan akaun yang jelas tentang belanja dan jualannya. Termasuk memberi gaji yang tetap kepada pekerja dan diri sendiri.

Tetapi bila perniagaan mula merudum, hasil jualan sudah surut dari hari ke hari. Tibalah masa untuk memberi ganjaran pada diri.

Sebagai contoh: Jika anda pernah mengidam untuk membeli Camera, belilah satu sebagai hadiah daripada Perniagaan anda untuk anda yang telah bertungkus lumus menjalankan perniagan tersebut.

Maka, anda akan rasa lebih dihargai oleh Perniagaan anda sendiri.

*Diingatkan di sini, jangan la beli ganjaran sampai terlampau mahal, jatuh terus perniagaan anda pula nanti... hehehe...

Jadi, itu lah sedikit sebanyak yang boleh saya kongsikan kepada anda tentang bagaimana kita ingin mengatasi jiwa kita yang jatuh ketika perniagaan kita kesurutan jualan.

Sekian terima kasih.

Nasrul
017-6910014
nasruled@yahoo.com

*Sumber dipetik dan disunting semula daripada
http://www.tofurious.com/2010/12/does-your-business-look-like-this/

No comments:

Post a Comment

blog ping My Ping in TotalPing.com